stokkmaur i hus

Maur i hus: Hvordan bli kvitt dem effektivt

Maur kan være en plage når de kommer inn i boligen din. De kan forårsake skade på konstruksjonen og skape ubehag. Det kan også være et tegn på et underliggende problem i boligen. Hvis du opplever angrep av maur i huset, kan det være lurt å kontakte en skadedyrbekjemper for å finne ut hvorfor du har fått maur i huset. Maur kan variere i størrelse fra 3,5mm til 18mm avhengig av arten. Det er viktig å ta tak i problemet så fort som mulig for å unngå ytterligere skade og ubehag.

stokkmaur i hus

Hvordan bli kvitt maur i huset?

Maur kan forårsake betydelig skade på hjemmet ditt og kan til og med være en helserisiko siden de kan bære skadelige bakterier på maten de angriper. Å ha maur i huset kan også være en stor kilde til irritasjon. Derfor er det viktig å bli kvitt maur så snart som mulig. For å kontrollere maur innendørs, må man først bestemme hva slags maurangrep man står overfor. Det finnes flere forskjellige typer maur, og hver og en har sine egne unike egenskaper.

De vanligste typene maur som finnes i Norge er stokkmaur, brun og sort jordmaur (også kjent som sukkermaur), skogsmaur og tremaur. Hvis man ikke klarer å finne eller blottlegge maursamfunn, bør man ikke benytte seg av sprøytemiddel mot maur. I de tilfellene man kun ser tilfeldig aktivitet, bør man bruke giftig åte som middel for å bekjempe maur.

I mange tilfeller vil hjelp fra et skadedyrfirma være den enkleste og billigste løsningen. Man sparer seg da for frustrasjon og mislykkede forsøk på å bli kvitt maur.

Hva gjør en skadedyrbekjemper med maur?

En skadedyrbekjemper vil begynne med å inspisere hjemmet ditt for å bestemme arten og omfanget av angrepet. Dette vil fortelle mer om hva som er årsaken til problemet, og hvilke tiltak som må til for å bli kvitt maur i boligen. Det finnes mange typer maur i Norge, men ikke alle utgjør en trussel for hjemmet ditt. Maurtypene som bør bekjempes dersom de bosetter seg eller kommer inn i boliger er: stokkmaur, sort jordmaur, brun jordmaur, svart tremaur, skogsmaur, sauemaur og faraomaur.

Når en skadedyrbekjemper vet hva de har å gjøre med, begynner de å forberede seg på å bli kvitt angrepet. De spesifikke tiltakene vil variere basert på typen maur. Hovedsaken er å sørge for at maur ikke kommer seg inn i hjemmet ditt. Deretter er det på tide å fjerne alle potensielle matkilder, sørg for at alt oppbevares i lukkede beholdere. Et skadedyrfirma vil ofte bruke forgiftet åte for å bekjempe maur.

Sort og brun jordmaur

Svart jordmaur

Jordmaur blir ofte kalt sukkermaur og måler omtrent 3,5 mm, selv om dronningen kan være 2-3 ganger så stor. De er svarte eller brune i fargen, dermed navnet.

Jordmaur har en tendens til å danne rette linjer mellom deres koloni og mat- og vannkilder. De livnærer seg på søt honningdugg etterlatt av bladlus. Inne i en bolig leter de først og fremst etter matkilder som er lik dette. Dermed kan frukttrær, roser og visse busker føre til litt maurangrep. Når de bosetter seg innendørs, kan de etablere kolonier på innsiden av vegger, i gulv eller lignende. Ofte blir maurangrep funnet direkte i nærheten av varmekilder som elektriske ovner, varmekabler eller andre varmekilder.

Stokkmaur

Stokkmaur

Denne maurtypen er den største vi har i Norge, og kan være noen av de mest ødeleggende av innendørsmaurene. De kan måle opptil 18mm i lengde, så de er mye større enn sort jordmaur. De kommer i en rekke farger, men svart er den vanligste.

Den foretrukne matkilden til stokkmaur er honningdugg fra bladlus, men disse lever også av mer proteinrike kilder som døde insekter de finner miljøet.

Om våren produserer kolonier bevingede maur som flyr ut på jakt etter nye steder å starte en ny koloni. Svermere er det første tegnet på et stokkmaurangrep. Hvis det oppdages maur med vinger innendørs, er dette et klart tegn på at det er et maurangrep i konstruksjonen på boligen å gjøre. 

stokkmaur sverming

Stokkmaur er noen av de vanskeligste maurene å kontrollere, på grunn av deres kresne spisevaner og tilstedeværelsen av flere subkolonier.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan man effektivt fjerne maur fra hjemmet?

Det finnes flere metoder for å fjerne maur fra hjemmet. Noen av de mest effektive metodene inkluderer:

  • Bruk av maur lokkemiddel eller gift som kan kjøpes på de fleste hagesentre eller butikker.
  • Tette sprekker og hull i vegger og gulv for å hindre maur i å komme inn i hjemmet
  • Rengjøre hjemmet regelmessig for å fjerne matrester og søl som kan tiltrekke maur

Er det vanlig å finne maur i huset om vinteren?

Selv om maur vanligvis er mer aktive om sommeren, kan de fortsatt finnes i huset om vinteren. Dette kan være et resultat av at de søker etter varme og mat inne i hjemmet. Maur i huset om vinteren er et tegn på at de har bosatt seg i konstruksjonen nær en varmkilde som varmekabler, varmeovn, varmtvannstank eller nær kjøleskapsmotoren.

Hvilke skader kan maur forårsake i en bolig?

Maur kan forårsake skade på treverk og isolasjon i en bolig. Ofte vil det ta lang tid før maur gjør betydelig skade, som regel er det et fuktproblem knyttet til invasjon av maur. Da er det fukten som egentlig lager den store skade

Kan husforsikring dekke skader forårsaket av maurangrep?

Dette avhenger av forsikringsselskapet og typen forsikring du har. Det er viktig å sjekke med forsikringsselskapet ditt for å se om skader forårsaket av maurangrep er dekket av forsikringen din.

Hva er de beste metodene for å forebygge maurinvasjoner om sommeren?

Noen av de beste metodene for å forebygge maurinvasjoner om sommeren inkluderer:

  • Rengjøre hjemmet regelmessig for å fjerne matrester og søl som kan tiltrekke maur
  • Tette sprekker og hull i vegger og gulv for å hindre maur i å komme inn i hjemmet
  • Bruk av maur lokkemiddel eller gift som kan kjøpes på de fleste hagesentre eller supermarkeder

Hvilke tiltak kan gjøres mot flygemaur inne?

Opplever man store ansamlinger av flygemaur inne er dette ofte et resultat av at det er et veletablert samfunn inne i konstruksjonen en plass som har utviklet seg over flere år. Stokkmaursamfunn vil normalt sett ikke produsere avkom med vinger før samfunnet har eksistert i 6-7 år.

Opplever du flygemaur inne bør man ta kontakt med et skadedyrfirma som har erfaring med å håndtere slike problemer.