bli kvitt maur

Hvordan bli kvitt maur: Effektive tips og triks

De fleste maur som man finner inne i hus gjør ikke mye skade. Men dersom du finner stokkmaur inne, bør alarmen gå. Dette er store kraftige maur som kan bore seg gjennom trevirke i hjemmet. Les videre for å lære hvordan du kan bekjempe et maurproblem og forhindre at det skjer igjen.

Stokkmaur skade

Det er viktig å identifisere maurstier for å bekjempe dem effektivt. Maurene søker etter mat, og når de finner noe spiselig, bærer arbeidsmauren det tilbake til reiret og etterlater en kjemisk sti. Det er viktig å fjerne matkilder og rengjøre grundig for å fjerne denne stien og hindre at maur kommer tilbake.

maursti

Hvordan er en maurkoloni bygget opp?

Maur er sosiale insekter som danner kolonier der individene antar forskjellige roller. Kolonier av maur vi finner i Norge, kan bestå av opptil 10000 individer. Det er vanligvis en eller flere dronningmaur som er reproduktive individer og som holder seg skjult i en gjemmested. Deres rolle er å fortsette å produsere flere maur og opprettholde kolonien. De andre individene i kolonien kalles arbeidsmaur. De yngre arbeidsmaurene holder seg vanligvis inne i redet, der de tjener dronningen og opprettholder eller utvider redet. Eldre arbeidsmaur drar ut fra redet for å hente mat til kolonien. Det er disse eldre arbeidsmaurene som er synlige når det er en maurinvasjon.

En maurinvasjon kan ikke kontrolleres ved å bare spraye synlige maur fordi disse er bare de eldre arbeidsmaurene som følger etablerte stier til og fra et skjult rede et sted i veggene i hjemmet ditt. Selv om det høres merkelig ut, er nøkkelen til å eliminere synlige maur å målrette de du ikke ser. Dette skyldes at dronningen – den som legger alle eggene – aldri forlater redet. Hun holder seg bare gjemt i redet, blir matet av arbeidsmaurene. Så hvis alt du gjør er å spraye de synlige arbeidsmaurene med insektspray, vil dronningen bare produsere flere maur for å ta deres plass, og invasjonen din vil aldri ta slutt.

Nøkkelen er derfor å identifisere og målrette dronningmauren, og dette kan være ganske vanskelig siden redene ofte er dypt skjult bak vegger eller under betongplater.

3 måter å bli kvitt maur

Bruk forgiftet åte innendørs

bli kvitt maur

Det første trinnet for å fjerne maur fra hjemmet er å identifisere stiene som brukes av arbeidsmaur for å bevege seg til og fra reiret. Synlige maur som beveger seg inne i hjemmet ditt, leter etter mat, og når de finner spiselige materialer, bærer arbeidsmauren det tilbake til reiret. Ved å gjøre det, forlater mauren en kjemisk sti, eller spor, for sine medarbeidermaur å følge for å samle mer mat.

For å bekjempe maur, kan du lure arbeidsmaur til å bringe en form for forgiftet mat (mauråte) tilbake til reiret. forgiftet åte er attraktive og spiselige, vanligvis søte, sukkerholdige karbohydrater, blandet med stoffer som er giftige for maur, men som har minimal toksisitet for dyr eller mennesker.

Mauråter kan være “stasjoner” som inneholder geleer eller granulære materialer. Uansett form for mauråte du bruker, prøv å plassere den nær synlige maurstier, men utenfor rekkevidden til kjæledyr og barn. Åte vil fungere mest effektivt hvis du holder andre overflater rene, slik at åte er den eneste matkilden som er tilgjengelig for å tiltrekke maurene.

Arbeidsmaurene vil bringe åten tilbake til reiret, men det kan ta flere dager eller uker å eliminere kolonien hvis kolonien er veldig stor eller har flere dronninger. Du må ofte gjenta behandlingen hvis maurene spiser opp åten. Gradvis vil du imidlertid se en slutt på aktiviteten.

Bruk av sprøytemiddel

Hvis du tilfeldigvis følger maurstier og identifiserer et utendørs reir for kolonien, kan det være fornuftig å påføre en sprøytemiddel direkte i samfunnet. Å spraye reiret med en godkjent insektmiddelspray (følg alle etikettinstruksjoner) kan være effektivt. Sørg imidlertid for å verifisere at dette er kolonien som skaper ditt innendørs problem. Mange typer maur er nyttige hagevesener som du ikke har noen grunn til å drepe.

Advarsel

Hvis du bruker et generelt insektmiddel for å drepe maur, vær klar over at disse kjemikaliene kan drepe alle typer insekter. De dreper også nyttige insekter, som honningbier.

Hold huset rent

Sanitet er kritisk for forebygging og kontroll av skadedyr. Som alle levende vesener trenger maur vann, mat og ly for å overleve. Maur forlater lyet sitt for å finne mat og vann. Ikke gjør det enkelt for dem. Hold maten forseglet, gulvene feid og alle overflater rene. Vær spesielt forsiktig med å holde ting rene mens du retter deg mot reiret, da dette vil gjøre den søte mauråten til det eneste som er tilgjengelig for maurene. Men ikke rengjør bort maurstier før du har eliminert angrepet, da disse stiene vil tillate maurene å finne åten din og bringe den tilbake til reiret. Når du blir kvitt maurene, rengjør stioverflatene og hold dem rene.

Hvorfor kommer maur inn i hus?

Maur er vanlige skadedyr inne i hus av enkle grunner: Innendørsområder, spesielt kjøkken og spiskammer, tilbyr kilder til mat og ly for dem. Smuler, sølte matvarer og dyremat er veldig attraktive for maur, og de mørke rommene i vegger og under gulv gir dem mange områder å lage reir. Å eliminere og forebygge maur er i stor grad en sak om å nekte dem matstoffer og reirområder. Det er viktig å holde områder rene og ryddige, og sørge for at matvarer er lagret i tette beholdere. Å tette sprekker og hull i vegger og gulv kan også bidra til å hindre maur fra å komme inn.

Hvordan forebygge mot maur

Maur er små skapninger og kan komme inn i hjem og bygninger gjennom små sprekker og hulrom. For å minimere dette, bør du forsegle rundt vinduer og dører og alle kabel-, rør- og ledningsinngangspunkter. Inspeksjoner av grunnmurer bør gjøres regelmessig for å finne små sprekker som maur kan benytte seg av for å komme inn i hjemmet ditt.

Å holde ting rene og lagre mat i forseglede beholdere vil nekte maur maten de søker og eliminere hovedårsaken til at de kommer innendørs i første omgang. Det finnes også en rekke naturlige mauravvisende midler, som eddik, pepper, peppermynteolje og natron, som kan brukes for å forebygge maurinvasjoner i hjemmet ditt.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan man permanent bli kvitt maur i huset?

Det er flere måter å permanent bli kvitt maur i huset på. En effektiv metode er å bruke maurlokkeåte. Mauråte er en type gift som maur tar med seg tilbake til kolonien, og dermed dreper hele kolonien. Det er også viktig å tette alle sprekker og hull som maur kan bruke for å komme inn i huset.

Hva er de beste måtene å holde maur borte fra hjemmet?

Det er flere måter å holde maur borte fra hjemmet på. En effektiv metode er å holde hjemmet rent og ryddig, spesielt på kjøkkenet. Matrester og søtsaker tiltrekker maur, så det er viktig å oppbevare mat på en trygg måte. Å tette alle sprekker og hull som maur kan bruke for å komme inn i huset er også viktig.

Hvordan kan man raskt bli kvitt maur?

En rask måte å bli kvitt maur på er å identifisere reiret å bruke maur spray direkte i samfunnet. Disse produktene dreper maur raskt og effektivt. Det er også viktig å tette alle sprekker og hull som maur kan bruke for å komme inn i huset. Dersom du ikke finner reiret må du bruke forgiftet åte.

Hvilke typer maur er vanlige i norske hjem?

De vanligste typene maur som finnes i norske hjem er stokkmaur og sukkermaur (sort jordmaur). Stokkmaur er den største og sterkeste typen maur som kan gjøre stor skade på treverk. Sukkermaur (svart jordmaur) er mindre og vanligvis ikke så skadelige.