Tysk kakerlakk: Effektiv bekjempelse og forebygging

Tysk kakerlakk

Tysk kakerlakk (Blattella germanica) er en tropisk art som finnes i nesten hele verden. Den er kjent for sin raske reproduksjon og evne til å gjennomføre livssyklusen fra egg til voksen på kort tid. Denne altetende kakerlakken anses som et alvorlig skadedyr, og det brukes store summer hvert år for å bekjempe den.

Kakerlakkens utbredelse og atferd gjør den til en utfordring å håndtere, noe som bidrar til å øke bekymringene om dens evne til å spre smitte og sykdom. For å forstå hvordan man kan forebygge og håndtere tysk kakerlakks spredning, er det viktig å vite mer om deres kjennetegn, livssyklus og atferdsmønstre.

Nøkkelpunkter

 • Tysk kakerlakk har en rask reproduksjon og tilpasningsevne
 • Den er et alvorlig skadedyr som kan spre smitte og sykdom
 • Forebygging og bekjempelse er nøkkelen til å håndtere tysk kakerlakks spredning

Utbredelse

Kakerlakker har ofte blitt assosiert med varmere strøk, der de er ganske utbredt. Tysk kakerlakk (Blattella germanica) er en tropisk type som har blitt introdusert i Norge. Denne arten har spredt seg over nesten hele kloden og anses å være den mest betydelige kakerlakken med hensyn til potensielle skader.

Kjennetegn

Tyske kakerlakker har vinger som de kan benytte til å sveve kortere avstander. Disse insektene har en lys brun til gulbrun farge og er omtrent 1,0-1,6 cm lange. De kan noen ganger forveksles med både markkakerlakken og brunbeltet kakerlakk på grunn av likheter i størrelse og farge, men de skiller seg ut med to svarte langsgående striper på halsskjoldet.

Det finnes også informasjon om:

 • Markkakerlakk
 • Brunbeltet kakerlakk
 • Generelle fakta om kakerlakker

Livssyklus

Tysk kakerlakk går gjennom tre faser i livet: eggstadiet, nymfestadiet, og voksenstadiet. Hunnkakerlakken produserer eggkapsler med 30-40 egg etter parringsprosessen. Disse eggkapslene bæres av hunnen frem til klekkingen nærmer seg. Eggstadiet varer vanligvis rundt 30 dager, avhengig av temperatur.

Disse eggkapslene er lette brunfarge, 8 mm lange, 3 mm brede, og litt buet form, delt opp i omtrent 18 segmenter. Når eggene klekker, går nymfene gjennom 5-7 stadier i løpet av 35-120 dager før de utvikler seg til voksne kakerlakker. Tiden det tar avhenger hovedsakelig av temperaturen. Ved 30 °C vil nymfene fullføre disse stadiene på omtrent 35 dager, mens det tar 50-60 dager ved 25 °C og hele 150 dager ved 20 °C.

Nymfestadiene karakteriseres av vingeløse og mørkfargede individer med de typiske mørke stripene som går langs kroppen. På voksenstadiet lever hannkakerlakker i om lag 90-140 dager, mens hunnene kan leve i 140-280 dager. Hunnen vil normalt legge opptil seks eggkapsler i løpet av sitt liv, men mengden egg per eggkapsel reduseres med alderen. Hvis hunnen mister eggkapselen for tidlig, som ved kontakt med insektmidler, er det sannsynlig at få eller ingen nymfer vil klekke på grunn av at kapselen tørker ut.

Livssyklusens hastighet er avhengig av eksterne faktorer som temperatur, luftfuktighet og tilgang til mat og vann. Den optimale temperaturen for kakerlakkens utvikling er 30 °C.

Atferd

Tyske kakerlakker er altetende skapninger som er mest aktive om natten. På dagtid gjemmer de seg i mørke steder som sprekker, under og inuti maskiner og utstyr. Hvis de blir skremt, beveger de seg raskt bort. Hvis man observerer kakerlakker i lyset, kan det tyde på en betydelig populasjon. Disse insektene trives best i varme områder (25-33 °C) og trenger tilgang til vann og fuktighet.

Spredning av tyske kakerlakker

Tyske kakerlakker kan ikke overleve utendørs i Norge, så naturlig spredning på denne måten er lite sannsynlig. Denne kakerlakktypen er den mest utbredte blant tropiske kakerlakker i Norge, og spredningen skjer hovedsakelig innenlands fra etablerte populasjoner. Disse kakerlakkene kan enkelt spre seg gjennom matvarer, klær og andre varer. Det er også kjent at kakerlakker kan bli med på varer importert fra andre land. Man bør ikke glemme at individer kan ta med seg tyske kakerlakker hjem i bagasjen etter å ha oppholdt seg på steder med høyt antall kakerlakker.

Tysk kakerlakk som skadedyr

Tysk kakerlakk kan forårsake skader ved å konsumere matvarer og forurense dem med avføring og en sterk lukt. Denne lukten kan være svært plagsom og økonomisk ødeleggende for spisesteder og matvareprodusenter. I tillegg kan den tyske kakerlakken forårsake skader på kunstverk, papir, bøker, plantesamlinger og frimerker. En stor mengde tysk kakerlakk i et hjem kan også føre til psykisk stress hos beboerne.

En av grunnene til at tysk kakerlakk har blitt så fremtredende som skadedyr, er dens reproduktive egenskaper. Den legger et høyt antall egg per eggkapsel sammenlignet med andre kakerlakkarter, og den gjennomfører raskt hele livssyklusen fra egg til voksen. Den kvinnelige tyske kakerlakken beskytter eggkapselen mot ytre påvirkninger som uttørking ved å bære den rundt. Den lille størrelsen gjør den i stand til å finne tilhold på vanskelig tilgjengelige steder, og den har en meget variert diett.

Et stort problem er tysk kakerlakks resistens mot forskjellige typer insektmidler. Den høye forplantningsevnen innebærer en større sjanse for å utvikle resistens enn hos andre kakerlakkarter. Dette gjør tysk kakerlakk til et hardnakket og utfordrende skadedyr å kontrollere og eliminere.

Kan tyske kakerlakker overføre sykdommer?

Tyske kakerlakker er i stand til å spre sykdommer, men det er uklart hvor stor innflytelse dette faktisk har. Disse insektene blir ofte funnet i uhygieniske miljøer, som for eksempel avløp og søppelrom hvor de søker etter vann og mat. De kan lett komme i kontakt med matprodukter eller overflater der mat tilberedes. Forskning har vist at ulike virus, bakterier, sopp og parasitter kan bli funnet hos tysk kakerlakk.

Allergier relatert til kakerlakker er vanlige i områder med mange tyske kakerlakker. Dette kan føre til astmaproblemer og hudirritasjon hos personer som oppholder seg nær slike bygninger. Antall tyske kakerlakker kan bli ekstremt høyt i områder med gunstige forhold, og muligheten for allergiproblemer øker dermed.

Forebygging og kontroll

Rådgivning om å hindre og håndtere kakerlakker:

 • Kakerlakkinformasjon

Ofte Stilte Spørsmål

Hvordan ser en tysk kakerlakk-nymfe ut?

Tyske kakerlakk-nymfer er små og ovale. De har en lys brun til mørk brun farge og er omtrent 3 mm lange. Deres kropper er dekket av små hår og de har seks ben.

Hvordan bekjempe Tysk Kakerlakk selv?

Kort svar er: Du bør ikke prøve det. Du må for all del ikke spraye med Permetrin eller tilsvarende insektsgift. Både fordi det gjør at kakerlakkene da vil spre seg over større del av bygget, og fordi det kan føre til resistens i neste generasjon kakerlakker.

Hvordan identifisere ulike typer kakerlakker?

Det finnes flere typer kakerlakker, og de kan identifiseres basert på deres farge, størrelse og kroppsform. Her er noen eksempler:

 • Tysk kakerlakk: Lett brun til mørk brun, omtrent 12-16 mm lange, har to mørke striper på ryggsiden.
 • Amerikansk kakerlakk: Rødbrun, omtrent 35-40 mm lange, har et gulaktig kantet mønster på ryggsiden.
 • Orientalsk kakerlakk: Mørkebrun til svart, ca. 20-25 mm lange, har en oval og flat kroppsform.

Hvilken type mat er kakerlakker mest tiltrukket av?

Kakerlakker er altetende og foretrekker:

 • Matrester, spesielt søtsaker, fett og stivelse
 • Råtnende mat og frukt
 • Proteiner som kjøtt, ost og fisk.
 • Hunde- og kattemat
 • Og all annet organisk mat

Er mark- og tyske kakerlakker de samme?

Markkakerlakker og tyske kakerlakker er ikke det samme. Markkakerlakker er de eneste kakerlakkene som hører hjemme i Norge, og de lever ute og kan ikke overleve inne i boliger. Tyske kakerlakker finnes ofte i boliger og må leve innendørs.

Hvor legger kakerlakker eggene sine?

Kakerlakker legger eggene sine i et såkalt ootheca, som er en beskyttende kapsel. De legger ootheca på skjulte steder, som bak skap, under kjøkkenbenker og andre mørke og fuktige områder.

Når du ønsker hjelp med å få løst dette problemet:

Ta kontakt med oss på 94445555 eller post@skadedyrkontroll.no for hjelp med dette skadedyret.