mus sikre boligen

Tips for å sikre boligen mot rotter og mus

Det er viktig å sikre boligen mot gnagere som rotter og mus. Selv et lite hull på 6-7 mm kan gi en mus tilgang til boligen, mens rotter kan ta seg inn gjennom et hull på 12-20 mm.

Mus hull

Dette kan være spesielt viktig å huske på for de som bor i områder med høy forekomst av rotter og mus. Det finnes ulike tiltak man kan gjøre for å sikre boligen mot disse uønskede gjestene, som for eksempel å tette hull og sprekker i veggene og å unngå å etterlate matrester som kan tiltrekke seg gnagerne. Det er også viktig å være oppmerksom på at gnagere kan spre sykdommer og skade eiendom.

musetetting med musebørste

Vær føre var, så slipper du besøk av gnagere

Høsten er en tid hvor gnagere som mus og rotter trekker inn i hus og hytter. For å unngå å få uønskede besøk, er det viktig å iverksette tiltak for å sikre boligen. Vi anbefaler å ta en runde rundt huset og sjekke etter synlige åpninger. Musene kommer seg ofte inn under eller mellom kledningen på huset, mens rotter benytter seg gjerne av åpne kjellervinduer, lufteluker, ventiler eller sluk for å komme seg inn.

Det er viktig å tette alle åpninger som gnagerne kan komme seg gjennom. Metallnetting eller metallplater fungerer bra for å tette åpninger. Musebånd eller musebørster kan også brukes for å hindre musene i å klatre opp innunder kledningen eller stoppe rotter fra å snike seg gjennom sprekker.

Både mus og rotter er avhengige av skjulesteder for å unngå rovdyr. Hvis hagen er ryddig og ren, vil gnagerne ikke føle seg trygge og heller dra et annet sted. Derfor bør man sørge for å holde hagen fri for nedfallsfrukt og annet avfall som kan tiltrekke seg gnagere. Det er også lurt å sørge for at dyrefôr og matrester ikke ligger ute, da dette også kan tiltrekke seg gnagere.

Det er også viktig å sørge for at vannkilder som lekkasjer, stående vann eller fuktige områder rundt huset blir tettet eller fjernet. Rotter og mus trenger vann og kan derfor tiltrekkes av slike områder.

Rotter kan også komme seg inn i huset gjennom kloakk og avløpssystemer. Derfor er det viktig å sørge for at disse er tettet og at det ikke er noen åpninger som gnagerne kan komme seg gjennom.

For å oppsummere, er det viktig å følge disse tipsene for å unngå å få besøk av gnagere i huset:

  • Sjekk etter synlige åpninger og tett dem med metallnetting eller metallplater
  • Bruk musebånd eller børstelister for å hindre gnagere i å klatre opp innunder kledningen eller gjennom sprekker
  • Hold hagen ren og ryddig for å unngå skjulesteder for gnagere
  • Fjern nedfallsfrukt og annet avfall som kan tiltrekke seg gnagere
  • Sørg for at vannkilder som lekkasjer og stående vann blir tettet eller fjernet
  • Sikre kloakk og avløpssystemer for å hindre rotter i å komme seg inn i huset.

Velg feller

Når man har oppdaget mus eller rotter i huset, er det viktig å velge riktig type felle for å bli kvitt problemet. Det anbefales det å bruke feller i stedet for gift, da gift kan føre til sekundærforgiftning og utgjøre en risiko for både dyr og mennesker.

Det finnes flere typer feller å velge mellom, fra enkle klappfeller til høyteknologiske smartfeller som kan avlive opptil 40 mus med gassdrevet slagmekanisme eller strøm.

Musefelle multikill

For mindre problemer med mus på loftet kan klappfeller være tilstrekkelig, mens en hel rottefamilie i kjelleren kan kreve profesjonell hjelp. Det trengs da grundig inspeksjon for å identifisere hvorfor rotter er i kjelleren og kanskje en tilnærming med flere metoder for å fjerne rottefamilien, samt utbedre inngangshull og andre avvik man finner.

Når man velger feller er det viktig å velge en felle som er effktiv i å raskt avlive dyret. Men det viktigste man gjør er  å tette eventuelle åpninger og sprekker som gnagerne kan bruke til å komme inn i huset. Hull og sprekker kan tettes med gnagesikkert materiale, og netting eller stålplater kan brukes til å sikre ventiler, vinduer, sluk, kjellervinduer, avløpsrør og rørgjennomføringer. Musebånd og børstelister kan også hindre gnagere i å komme inn gjennom åpninger.

Det er viktig å være grundig når man gjør tettetiltak, og sjekke både lufteluker, luftekanaler og andre mulige innganger for gnagere.

Tips til å sikre boligen mot rotter og mus:

Sikring av husfasade

Åpent under kledning

De fleste husfasader har musebånd for å hindre mus og rotter i å komme inn. Det er viktig å sørge for at jobben med musebåndet er gjort godt nok, og eventuelle hull og glipper bør tettes igjen med musebørster.

Tette overgangen mellom grunnmur og husvegg

Overgangen mellom grunnmuren og nederste del av husveggen er et kritisk punkt. Det er viktig å tette eventuelle glipper med gnagesikkert materiale for å hindre mus og rotter i å komme inn.

Tette rundt kabler og ledninger

Pass på å tette godt rundt kabler eller ledninger som går gjennom husveggen. Det kan oppstå små åpninger ved slike innføringer som musene kan komme seg inn gjennom.

Lukke alle lufteluker, ventiler, sluk og kjellervinduer

Alle lufteluker, ventiler, sluk og kjellervinduer bør lukkes eller tettes for å hindre mus og rotter i å komme inn.

Rydde hagen og fjerne vedstabler og plankehauger

Rydd hagen og fjern vedstabler eller plankehauger hvor gnagerne kan gjemme seg. Det kan også være lurt å sørge for minst mulig vegetasjon langs husveggene.

Ikke mat skadedyrene

Både dyrefôr, kompost, fuglefrø, avfallsfrukt og søppel er delikatessen for mus og rotter. Sørg for å ikke mate skadedyrene.

Hindre klatring

Både mus og rotter er gode til å klatre. Ikke ha stiger stående som gjør det enklere for gnagerne å klatre inn i ventiler eller vinduer høyere opp på veggen. Også grener på trær kan fungere som en bro over til huset.

Profesjonell hjelp

Hvis man har fuktproblemer, vannskader, eller andre problemer med bygningen som gjør det lettere for rotter og mus å komme seg inn, kan det være lurt å kontakte en skadedyrbekjemper for profesjonell hjelp.

Ønsker du hjelp til sikring av din bolig mot mus og rotter?

Hvis du ønsker hjelp til sikring av din bolig mot mus og rotter, kan du kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper som oss i Skadedyrkontroll 1. Vi kan hjelpe deg med å sikre boligen din og gi deg råd om hvordan du kan unngå mus og rotter i fremtiden.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan man sikre boligen mot mus og rotter?

Det er flere tiltak man kan ta for å sikre boligen mot mus og rotter. Det aller viktigste tiltaket er å hindre at dyrene kommer inn. Rotter trenger en spalte på ca. 12 mm for å komme seg inn, mens mus kan komme seg inn gjennom en spalte på bare 6 mm. Det er derfor viktig å tette alle hull og sprekker i vegger, gulv og tak. Musebånd, som er tynne stållister under kledningen eller musebørster kan også benyttes for å hindre mus og rotter i å komme inn.

Hvordan kan man lage effektive musenettinger i metall?

Metallnetting er et effektivt middel for å hindre mus og rotter i å komme inn i boligen. For å lage en effektiv musenetting i metall, kan man bruke en kraftig metalltråd og bøye denne til ønsket form. Det er viktig å sørge for at nettingen er tett og at det ikke er noen åpninger som dyrene kan komme seg gjennom.

Hva er de beste kjerringrådene for å holde mus borte?

Det finnes flere kjerringråd som kan hjelpe til med å holde mus borte. Noen av de mest populære inkluderer å plassere peppermynteblader eller tørket peppermynte rundt om i boligen, da mus ikke liker lukten av peppermynte. En annen metode er å plassere tørket eddik eller brukt kattesand i områder der mus ofte ferdes, da lukten av dette kan skremme bort mus.

Er ultralyd en effektiv måte å bli kvitt mus på?

Det er blandet erfaring med ultralyd som en metode for å bli kvitt mus. Mens noen mennesker mener å ha hatt suksess med denne metoden, har andre ikke hatt noen effekt. Det er derfor ikke sikker metode for å bli kvitt mus og det er bedre å ta andre forebyggende tiltak for å hindre mus i å komme inn i boligen.

Hvordan kan man tette hull og sprekker for å hindre mus og rotter i å komme inn?

For å tette hull og sprekker i vegger, gulv og tak kan man bruke tetningsmasse, musebørster eller gnagersikker stålull. Det er viktig å sørge for at alle åpninger er tettet godt og at det ikke er noen hull som dyrene kan komme seg gjennom. Musebånd eller musebørster kan også brukes for å hindre mus og rotter i å komme inn i boligen.