sikkerhetsboks test

Test av liten sikkerhetsboks for rottefeller

I mars 2023 ble det utført en test på en liten sikkerhetsboks for rottefelle, gjennomført av Glen Hovdal i Skadedyrkontroll.no. Her er testet oppsummert, samt grunnen til at disse boksene har blitt en god løsning for mange rottejobber.

Å fange rotter kan vise seg å være en utfordrende oppgave, ettersom disse dyrene ofte er skeptiske til nye objekter og har en imponerende evne til å tilpasse seg forskjellige situasjoner.

Vi er hele tiden på utkikk etter enda mer effektive metoder for å bekjempe skadedyr og tester derfor ulike produkter som kommer på markedet. Denne gangen ønsket vi å prøve ut den nye lille sikkerhetsboksen for rottefelle for å vurdere dens effektivitet i fangst av rotter.

Men først, hvorfor er det utfordrende å fange rotter?

Rotter er små og smidige skapninger som kan være vanskelig å bekjempe i ethvert miljø. Når det gjelder å fange rotter, er det flere grunner til at dette kan være en utfordrende oppgave:

  • Tilpasningsdyktighet: Rotter er ekstremt tilpasningsdyktige skapninger som kan overleve i en rekke miljøer og situasjoner. De er raske til å finne nye steder å gjemme seg og finne mat.
  • Intelligens: Rotter er kjent for å være smarte og snedige skapninger med en evne til å huske og lære fra tidligere erfaringer. Dette betyr at de kan bli skeptiske til feller som de ser som en fare eller har unnsluppet fra tidligere.
  • Forsiktig: Rotter er ofte mistenksomme og forsiktige av natur. De kan unngå feller hvis de merker noe uvanlig eller truende i nærheten.
  • Reproduksjon: Rotter formerer seg raskt, noe som betyr at det alltid er en stabil tilførsel av nye rotter i et område. Dette kan gjøre det vanskelig å bli kvitt dem helt.

Tanken med den lille sikkerhetsboksen for rottefeller er å øke sjansene for vellykket rottefangst ved å tilby et tryggere og mer diskret sted å plassere fellene. I tillegg kommer rotten “rett inn på fellen”, slik at når den løses ut så treffer den riktig i forhold til rottens hals og hode.

Denne konkrete saken:

En boligeier kontaktet Glen Hovdal etter å ha hørt lyder i kjøkkenveggen og sett rotter på dagtid utenfor huset. Det viste seg at hun hadde matet fugler utenfor kjøkkenet i lange tider, og det er et yndet matfat for rotter. De klatret opp i et tre for å hente fuglemat på fatet, samt plukket opp mat som var sølt på bakken.

Hovdal valgte å plassere sikkerhetsboksen med rottefellen i rett under verandakanten.

Plasseringsvennlig og “see through”: Det fine med denne boksen er at den har inngangshull i den ene enden, og et smart gitter på den andre siden. Så rotten føler den kan se igjennom, samtidig som den da lukter god mat der inne. Det gjør at rotten kommer rett inn på fellen, og heller ikke kan hoppe unna når fellen løses ut.

På grunn av den lille størrelsen er også denne boksen veldig plasseringsvennlig.

Åte og luktstoff: Glen Hovdal brukte Provoke rotteåte og sprayet luktstoff på og rundt boksen etter plassering. Åtet ble satt i fellekammeret og en stripe med Provoke ble lagt i inngangshullet.

Effektiv: Etter omtrent ett døgn var rotteproblemet løst, og Hovdal fant en død rotte i fella. Den lille sikkerhetsboksen viste seg i denne saken å være effektiv på rotter. Det har igjen og igjen vist seg å stemme også på andre steder der de sliter med rotter.

Hvorfor vi valgte å teste denne boksen

For det første er den liten, rimelig og enkel å bruke, noe som gjør det mulig for oss å plassere den på områder med større sjanse for å fange rotter. I tillegg ser den annerledes ut. Den ser ikke ut som en felle rottene kanskje har sett før, og dermed har de litt lavere skepsis enn de har til feller de kjenner til fra før av.

For det andre så treffer rottefellens bøyle mer korrekt – hver gang. Dette sikrer en rask og smertefri avliving av rotter, noe som er viktig med tanke på dyrevelferd.

Når en rotte går inn i boksen, må den tråkke direkte på fellen, noe som fører til at fellens bøyle treffer nakken på rotten. Dette resulterer i at nakken knekker i løpet av et øyeblikk, og rotten dør raskt og smertefritt eller nesten smertefritt.

avlivning rotte

Vi bruker denne rottefelleboksen stadig

Konklusjonen fra denne testen, og fra vår bruk av denne felle-kombinasjonen, er at den fungerer veldig bra. Den er derfor med i “verktøykassen” vår, og det er ikke alltid vi løser rotteproblemer med dyre gass-drevne feller som for eksempel STA-25 Safebox, men noen ganger med en plastboks med rottefeller til noen få kroner.

Dersom du ønsker å prøve den selv kan den kjøpes hos Skadedyrproffen i en kombinasjon med profesjonell rottefelle her.