mus i hus

Mus som skadedyr: Effektive tiltak for bekjempelse

Å ha mus i huset kan føre til en rekke problemer, både estetiske og strukturelle. Disse skadedyrene kan faktisk forårsake brannfare og vannskader, selv om det er sjeldent. Det er mer vanlig at de fører til ubehagelige lukter, samt kan skape frykt og ubehag for menneskene som bor der. De kan også spre sykdommer og parasitter. Når man oppdager mus i boligen, er det viktig å gjøre de riktige grepene.

Du kan bekjempe dem selv ved produkter du blant annet kan kjøpe i Skadedyrproffen, eller få hjelp av lokale skadedyrteknikere med høy kompetanse. Ved å benytte seg av deres tjenester, kan man raskt identifisere problemet (inngangsstedet) og finne en passende og effektiv løsning for å fjerne de uønskede gnagerne.

Dette bør gjøres når man observerer mus i huset:

 1. Finne inngangspunktet.
 2. Tette inngangspunktet for å hindre at nye mus kommer inn.
 3. Fjerne musen(e) som oppholder seg inne (feller)

Dette kan høres veldig enkelt ut, og på sett og vis er det det når man vet hva man skal gjøre. Hvis du vil prøve selv anbefaler vi å kjøpe en komplett pakkeløsning på Skadedyrproffen.no, der du også får med en “manual” som viser deg hva du bør gjøre.

Produkter som brukes: Musefeller, åte, musebørster, stålull, fugemasse mot mus.

Hvis du ikke vil gjøre det selv anbefaler vi å bruke en lokal skadedyrkontrollør som har erfaring med både å finne inngangspunkter, musetette samt fjerne mus.

Mer om mus

Mus er små gnagere som kan forårsake betydelige skader på boliger og bygninger. Det finnes ulike arter av mus i Norge, og alle kan medføre ulike problemer.

Når de tar seg inn i hus og konstruksjoner, kan de skape ubehagelige situasjoner for menneskene der. Selv om de kan virke søte, er deres tilstedeværelse uønsket. Det er viktig å vite hva man skal gjøre dersom man opplever mus i hjemmet eller andre bygninger.

Musearter i Norge

I Norge er det hovedsakelig tre arter som oppholder seg i boliger eller andre bygningsstrukturer:

 • husmus
 • liten skogmus
 • stor skogmus

Bare husmusen formerer seg innendørs hele året, og denne arten kan produsere opptil åtte kull med 12 avkom i hvert kull årlig. Dette innebærer at infestasjoner av husmus raskt kan bli omfattende og skape store problemer for befolkningen og bygningene de bor i.

Skogmusarten yngler normalt ikke innendørs, men de kan ofte søke ly i boliger om høsten for å overvintre inne. Selv om de ikke formerer seg innendørs som husmusen, kan de fortsatt forårsake betydelig skade og ubehag for innbyggerne.

Andre norske musearter, som sjelden finnes innendørs, inkluderer klatremus, fjellmarkmus, dvergmus og markmus.

Mus kjennetegnes av deres avrundede ører, spisse snute, lange hale, ensartet pels og lille kropp.

Voksne eksemplarer er vanligvis mellom 6-10 centimeter lange og veier omtrent 28 gram. Hannene er noe større enn hunnene.

På grunn av sin lille størrelse kan de presse seg gjennom hull eller sprekker som er bare seks millimeter i diameter.

Det er viktig å ikke forveksle mus med rotter, som er betydelig større. Rotter er vanligvis funnet i kjellere, kloakksystemer og våningshus, samt på søppelplasser. Mus, derimot, har en tendens til å invadere boliger og forårsake strukturelle skader.

Skader som følge av mus

Mus kan forårsake betydelige skader i hjemmet eller bygningen de befinner seg i.

En viktig indikator på deres tilstedeværelse kan være lyder fra vegger og tak, funn av avføring, eller ødelagte matvarer. De kan ta seg inn gjennom små sprekker og åpninger, og de kan til og med finnes i garasjer.

Når de har kommet inn i hjemmet ditt, er det en rekke måter mus kan forårsake skader på. Noen av de vanligste skadene inkluderer ødelagte matvarer, klær og viktigere gjenstander som strømledninger og vannrør.

Når mus gnager på strømledninger, kan det utgjøre en reell brannfare. I tillegg, reir-bygging i større elektriske apparater kan føre til kortslutning eller brann. Gnaging på vannrør kan føre til lekkasjer og fuktskader, som kan bli kostbart å reparere hvis de ikke oppdages i tide.

Mus kan også forurense mat og områder rundt med urin og ekskrementer, ettersom de spiser av en rekke matkilder og dyrefôr. Skader på isolasjonsmaterialer i bygninger er også et vanlig problem når mus tar seg inn.

Dårlig lukt kan skyldes avføring eller døde dyr som råtner.

Mus kan også utgjøre en helserisiko for mennesker. De kan være bærere av flere sykdommer og virus, noen ganger opptil 200 forskjellige typer, inkludert Salmonella. Smitte kan skje når de har gnaget eller urinert på matkilder. På grunn av denne helserisikoen er det viktig å være nøye med renhold hvis mus er tilstede i boligen.

For å unngå skader forårsaket av mus, er det best å holde bygningen godt vedlikeholdt og tette eventuelle sprekker eller åpninger.

Dette bør du vite om musen

Mus har en rekke karakteristikker som kan være viktig å kjenne til for å håndtere problemer knyttet til dem. Her er noen nøkkelfakta om mus:

 • Territorielle vaner: Mus holder seg gjerne innen 10 meter fra reiret sitt, og lagrer ofte mat i matbuffere som ligger innen tre meter fra reiret. Dette gjør de for å beskytte seg mot rovdyr og andre trusler.
 • Ferdigheter som klatrer og svømmer: Mus er dyktige til å klatre opp glatte flater og vegger, og de er også gode svømmere.
 • Hoppere: Mus kan hoppe så høyt som 30 centimeter.
 • Nattaktivitet: Mus er aktive om natten, og bruker denne tiden til å søke etter mat.
 • Stor appetitt: Mus spiser mellom 15 og 20 ganger om dagen. De spiser hovedsakelig plantebasert mat som frukt, korn, røtter og planter, men har også tilpasset seg til å spise matrester fra mennesker og kjæledyr, og kan dermed innta kjøtt.
 • Hurtig reproduksjon: Når hunnmus er omtrent to måneder gamle, kan de begynne å formere seg. Graviditeten varer som regel 19 til 21 dager, og hunnen kan bli gravid igjen allerede 24 timer etter fødselen.
 • Levetid: Mus lever vanligvis omtrent ett år, men kan leve lenger i fangenskap.

Hvis du trenger råd eller hjelp med mus i din bolig, er det alltid lurt å kontakte en profesjonell for en uforpliktende samtale.