mus i hus

Mus i huset: Slik blir du kvitt gnagerproblemet hjemme

mus i hus

Mange hus, hytter og uteskjul er godt tilrettelagt for å ta imot gnagere som mus og rotter. Disse skapningene finner lett veien inn, da de kun trenger en åpning på fem til syv millimeter for å komme seg inn i boligen. Vedstabler eller busker inntil veggen, kan fort fungere som en trapp til et vindu eller en lufteventil, slik at musa finner veien inn. Vedstabelen kan også fungere som et skjulested for musen dersom den skulle være i fare.

rotte klatrer

Opplever du mus i hus er det viktig å være på utkikk etter hvor gnagerne kommer inn. Det kan være gjennom sprekker i grunnmuren, hull i bekledningen under panelet eller direkte gjennom lufteventiler og vinduer. Bor man i tettere bystrøk, må man også være på vakt for rotter, som trenger kun sprekker og åpninger på 12 millimeter for å komme seg inn. Hvordan kan man forebygge dette problemet?

Viktige punkter

  • Hold det ryddig og rent for å unngå å tiltrekke seg gnagere.
  • Kaldere netter kan føre til at gnagere søker ly innendørs.
  • Les videre for å få svar på noen vanlige spørsmål om mus og rotter.

Hold det ryddig og rent

Mus og rotter er kjent for å søke etter matkilder, og selv mat som er ment for andre dyr kan være en god matkilde for disse gnagerne. Derfor er det viktig å holde det ryddig og rent rundt huset og i boligen. Hvis du mater fuglene med solsikkefrø fra fuglebrett på terrassen, kan det bli mye søl, og halvparten av frøene kan ende på bakken. Dette kan tiltrekke mus og rotter som ser dette som en matfest. På denne tiden av året, når inntaket av fet mat er mer vanlig, bør du være forsiktig med å helle fett i toalettet. Rotter elsker dette fettet, og det kan tiltrekke dem til boligen din. Derfor bør du kaste matavfall og annet søppel i tette beholdere, og tette ventilasjonsåpninger, sprekker og andre åpninger i bygget for å hindre mus og rotter i å komme inn.

Kaldere netter

Når temperaturen begynner å synke i oktober og november, trekker musene inn i boliger for å overvintre. Småskogmus og storskogmus er vanlige arter som kan lage reder i isolasjonen eller andre beskyttede steder når de først har kommet seg inn i skjul, hytter eller bolighus. De gnager også på eiendeler og etterlater seg etterlatenskaper overalt, noe som kan føre til stor skade. Krafsing i vegger, gulv eller på loftet, muselort og synlige mus kan være tegn på at mus har tatt bolig i huset.

Mus regnes som skadedyr og kan spre en rekke sykdommer, inkludert salmonella og tarmbakterier. Det er derfor viktig å være forsiktig når man skal feie opp muselort, ettersom man kan bli syk av å innånde bakterier som gjør det syk. Hvis musene dør inne i huskonstruksjonen, kan det også føre til vond lukt. Derfor er det viktig å ta grep for å hindre musene i å komme seg inn i huset. Tiltak som å tette hull og sprekker i vegger og tak, og å sørge for god hygiene og oppbevaring av matvarer, kan bidra til å holde musene unna.

Hva gjør du?

Hvis du oppdager tegn på mus i huset, som lyder laget av mus, observasjoner av mus, musereir, eller spor i støv, er det viktig å ta grep for å bli kvitt musene og hindre at de kommer tilbake. Ekskrementer kan også indikere at mus har tatt opphold i huset ditt.

For å forebygge mus i huset, er det viktig å sørge for at huset er tett. Det kan være lurt å inspisere huset regelmessig for å oppdage eventuelle glipper eller hull. Mobiltelefoner kan være nyttige verktøy for å filme oppunder kledningen og oppdage hvor det er behov for å tette hull og sprekker. Egnet netting, byggeskum eller silikon kan brukes til å tette hull og sprekker. Musebånd eller børster kan også festes i sprekker under dører. Det er viktig å sørge for at vinduer og luker ikke står åpne, eller at det er sprekker i grunnmuren hvor dyrene kan krype inn.

Hvis du oppdager mus i huset, er musefeller det beste alternativet for å bli kvitt musene. Ifølge eksperter er sjokoladepålegg eller peanøttsmør bedre å bruke som agn enn ost. Ultralyd har vist seg å være ineffektivt mot mus, og det anbefales ikke å bruke gift for å bekjempe mus. Gift kan medføre sekundærforgiftning ved at andre dyr spiser musen, noe som kan være farlig. Dessuten kan musen dø inne i huset, og den råtne museskrotten vil fort lukte og være vanskelig å lokalisere. I noen tilfeller må man åpne vegger og gulv for å fjerne musen.

Hvis du ønsker å bekjempe mus med gift, bør du kontakte et skadedyrfirma. Folkehelsa anbefaler å la eksperter ta seg av dette for å unngå skade på mennesker og andre dyr.

Vanlige spørsmål

Hvordan kan man bli kvitt mus i huset?

Det finnes flere måter å bli kvitt mus i huset på. En effektiv måte er å sette ut musefeller eller musegift. Det er også viktig å tette alle hull og sprekker i vegger og tak, slik at musene ikke kan komme inn i huset igjen. En annen forebyggende metode er å holde huset rent og ryddig, slik at musene ikke finner mat eller skjulesteder.

Hva gjør man når man har mus i huset?

Når man har mus i huset er det viktig å ta tak i problemet så fort som mulig. Det første man bør gjøre er å finne ut hvor musene kommer inn, og tette igjen alle hull og sprekker. Deretter kan man sette ut musefeller eller musegift for å bli kvitt musene. Det er også viktig å holde huset rent og ryddig, slik at musene ikke finner mat eller skjulesteder.

Hvorfor får man mus i huset?

Mus kommer ofte inn i huset på jakt etter mat og ly. De kan komme inn gjennom små hull og sprekker i vegger og tak, og kan også bli transportert inn i huset med for eksempel ved eller matvarer.

Hvordan kan man få vekk mus fra huset?

For å få vekk mus fra huset er det viktig å tette alle hull og sprekker i vegger og tak, slik at musene ikke kan komme inn igjen. Deretter kan man sette ut musefeller eller musegift for å bli kvitt musene. Det er også viktig å holde huset rent og ryddig, slik at musene ikke finner mat eller skjulesteder.

Hva er mest effektivt mot mus?

Det mest effektive mot mus er å tette alle hull og sprekker i vegger og tak, slik at musene ikke kan komme inn i huset igjen. Deretter kan man sette ut musefeller eller musegift for å bli kvitt musene. Det er også viktig å holde huset rent og ryddig, slik at musene ikke finner mat eller skjulesteder.

Tegn på mus i veggen

Tegn på mus i veggen kan være lyder som skraping eller gnaging, eller at man ser musene bevege seg inne i veggen. Det kan også være avføring eller urin som man finner på gulvet eller på andre steder i huset.