Stikkeveps

Hvordan bli kvitt veps: Effektive metoder for vepsekontroll

Det er smertefullt å bli stukket av veps. Det finnes effektive metoder for å for å bli kvitt veps. Det anbefales å utføre dette tidlig på våren for å forstyrre vepsesamfunnet mens det er mindre aktivt. Vi tar for oss kjente strategier for å håndtere veps på en trygg måte.

Falkta om veps

Hvordan bli kvitt veps

Fjerne vepsebol om natten

Det anbefales å fjerne vepsebol på kveldstid, ettersom vepsen er mindre aktiv og har redusert syn i mørket. Dette reduserer risikoen for stikk og gjør prosessen tryggere. Vespula vulgaris, en type jordveps som vanligvis bygger nær boliger, er mindre aggressiv og mer håndterbar i disse timene.

 • Tidspunkt: Kveld eller tidlig morgen
 • Fordeler: Redusert aggresjon og syn hos veps
 • Utstyr: Beskyttelsesklær anbefales

vepsebol

Det er viktig å handle med forsiktighet, spesielt ved fjerning av bol hvor geithams eller andre aggressive vepsarter er involvert.

Insektspray

Insektsprayer inneholder et insektmiddel som raskt angriper og kontrollerer vepsepopulasjoner. Disse midlene er effektive for å bli kvitt veps å eliminere vepsebol og bør anvendes med forsiktighet for å redusere risikoen for aggressive veps og potensielle stikk:

 • Bruksområde: Ideelt for arealer hvor veps bygger bol, som takutspring og terrasser.
 • Anvendelse: Penetrer bol ved å lage hull og spray direkte inn.
 • Beskyttelsestiltak: Bruk heldekkende klær og hansker for å beskytte mot stikk og insektmidlet selv.
 • Sikkerhetstiltag: Vent cirka 30 minutter etter behandling før bolet fjernes, og hold avstand etter fjerning.

Det er viktig å:

 1. Minimere eksponeringen for både brukeren og omgivelsene.
 2. Nøye følge instruksjonene på produktet for sikker håndtering.
 3. Benytte riktig verneutstyr mot produktets kjemikaliemetode.

Ved fornuftig og informert bruk kan disse giftige sprayene vise seg å være en effektiv metode for å kontrollere veps og beskytte mot ubehagelige og potensielt skadelige stikk.

Vepseskum

Vepseskum kan være en effektiv løsning for å bli kvitt vepseproblemer, spesielt når det gjelder å fjerne vepsebol. Denne metoden involverer et spesialdesignet skum som inneholder insektmidler som for eksempel Permetrin for å eliminere vepsene på en rask og sikker måte.

 • Anvendelse: Skummet sprøytes direkte inn i bolet til det er helt fylt, eller påføres jevnt over hele ytre bolet.
 • Sikkerhetsforanstaltninger: Det er anbefalt å bruke beskyttende utstyr og å ha en fluktplan for å beskytte seg mot aggressive veps under behandlingen.
 • Ettermiddelens virkning: Veps som returnerer til bolet og kommer i kontakt med middelet vil også utryddes.

Produkter som Vepseskum er blant de mer kjente i markedet og tilbyr en praktisk løsning for de som ønsker å ta tak i vepseproblemer på egen hånd. Når du bruker vepseskum, er det viktig å følge instruksjonene nøye for å sikre at behandlingen er effektiv og at sikkerheten opprettholdes.

Pulvermetoden

Benytter man pulver som bekjempelsesmiddel for å bli kvitt veps, er det viktig å plassere stoffet direkte i inngangen på vepsebolet. Når vepsene krysser området med insektpulver, bærer de det med seg inn i bolet, og på denne måten blir både bolet og vepsene inni eksponert for middelet.

Vær oppmerksom på at det kan være behov for gjentatte behandlinger for å infiltrere hele bolet med en tilstrekkelig mengde pulver. Ekstra forsiktighet bør tas for å unngå at pulveret sprer seg til områder inne i hjemmet.

Sikkerhetsforanstaltninger:

 • Unngå matkontakt: Vær nøye med ikke å anvende pulveret nær matlagingssteder, som kjøkken, og hvor det er åpninger inn til boligen.
 • Beskytt luftinntaket: Pulveret bør ikke benyttes i nærheten av ventilasjonsåpninger for å forhindre innendørs spredning.

Folkehelseinstituttet anbefaler å handle varsomt og bevisst ved bruk av insektpulver, for å hindre utilsiktet eksponering.

Plastposemetoden

Ved fjerning av vepsebol kan det være en ikke-kjemisk tilnærming. Dersom bolet ikke er festet og enkelt tilgjengelig, kan man forsiktig plassere en plastpose over bolet. Deretter knytter man posen godt og plasserer den i fryseren. Vepsene vil omkomme etter noen timer. Det anbefales å opprettholde et stort sikkerhetsområde under prosessen, og tilskuere bør holde seg på trygg avstand.

Støvsugermetoden

 • Tålmodighetsprøve: Bruk av støvsuger tar tid, men kan effektivt fjerne veps.
 • Nær tilnærming: Posisjoner slangen ved inngangen til vepsebolet.
 • Fjerning: Veps som kommer og går, suges opp.
 • Avslutningssteg: Etter fullført suging, plasseres støvsugerposen i fryseren for å hindre gjenoppstandelse av vepsene.

Vepsefelle

For å lage en effektiv vepsefelle kan man benytte en enkel flaske. Man starter med å kutte en drikkeflaske i to deler. I bunnen av flaskebunnen legger man til lokkemiddel som sukkerholdig væske – ublandet juice eller brus er ideelle valg. Deretter plasserer man flaskens topp vendt nedover inn i bunnen, slik at vepsen tiltrekkes av sødmen og fanges. Om høsten, når vepsene aktivt søker etter næring grunnet sine oppløste bol, kan tilsetning av lettøl eller proteinrik gjær i fellen øke effektiviteten. Disse ingrediensene etterligner vepsenes foretrukne matkilder og kan hjelpe til med å redusere deres tilstedeværelse.

Kuldespray

Kuldespray brukes som en effektiv og miljøvennlig løsning for å bekjempe skadedyr. Ved sprøyting:

 • Temperatur: Nedkjøles til cirka -45 °C.
 • Effekt: Øyeblikkelig frysing av insekter, inkludert veps og deres larver.
 • Bruk: Anvendes direkte på skadedyrsområder, som f.eks. vepsebol i dypfryser.

Er veps et skadedyr?

Veps er ofte misforstått som skadedyr, men de bidrar faktisk betydelig til økosystemet ved å kontrollere populasjoner av andre insekter. Bekjempelse er hovedsakelig nødvendig når de oppfører seg aggressivt eller når deres tilstedeværelse fører til betydelige plager.

Når det gjelder vepsestikk, kan enkelte individer oppleve en alvorlig allergisk reaksjon. I sånne tilfeller er det viktig å være observant på symptomer som blekhet, svimmelhet, og voldsomt utslett, og allergikere bør ta kontakt med en lege umiddelbart.

Dersom det er nødvendig å fjerne vepsebol, anbefales det å engasjere en profesjonell skadedyrbekjemper for å sikre trygg og effektiv fjerning.

 • Viktig økologisk rolle
 • Kan kreve tiltak ved aggresjon/plage
 • Allergiske reaksjoner: Oppsøk lege ved alvorlige symptomer
 • Trygg fjerning: Kontakt profesjonell hjelp

Konklusjon

Fjerning av vepsebol, spesielt tidlig på våren, er en sentral metode for å unngå problemer med veps. Å utføre denne oppgaven om natten, når vepsen er mindre aktiv, minimerer risikoen for stikk. Både kjemiske (insektspray, vepseskum, pulver) og ikke-kjemiske metoder (plastpose, støvsuger, hjemmelagde feller) kan være effektive måter å håndtere veps på. Kuldespray tilbyr en miljøvennlig løsning. Veps spiller en viktig rolle i økosystemet, men kan kreve tiltak ved aggresjon eller plage. Personer med vepseallergi bør være oppmerksomme på symptomer og søke legehjelp ved alvorlige reaksjoner.

Har du problemer med veps, kan det lønne seg å kontakte profesjonell hjelp for å bli kvitt vepsebol effektivt.