avfukter til kjeller

Avfukter i kjeller: Effektive løsninger for å bekjempe fuktighet

En fuktig kjeller kan være et stort problem for mange hjem. Det kan føre til mugg, råte, skadedyr og andre helseproblemer. En luftavfukter kan være en enkel og effektiv løsning for å redusere fuktigheten i kjelleren din. Luftavfuktere fungerer ved å trekke inn fuktig luft og fjerne fuktigheten fra luften, og deretter blåse ut tørrere luft. Det er mange variasjoner av avfuktere på markedet, og det kan være vanskelig å velge den rette for dine spesifikke behov. Men det er viktig å velge en som passer til størrelsen på kjelleren din, temperaturen og relativ luftfuktighet i rommet.

En god og riktig dimensjonert avfukter kan bidra til å redusere fuktighetsskader på bygninger og inventar, forhindre mugg- og soppvekst, og redusere luktproblemer. Hos oss kan du få hjelp til å velge og montere den rette avfukteren for dine behov, enten du er en privatperson, bor i et borettslag eller blokk, eller har et industribygg.

Key Takeaways

 • En fuktig kjeller kan føre til mugg, råte, skadedyr og andre helseproblemer.
 • En luftavfukter kan være en enkel og effektiv løsning for å redusere fuktigheten i kjelleren din.
 • Det er viktig å velge en riktig dimensjonert avfukter som passer til størrelsen på kjelleren din, temperaturen og relativ luftfuktighet i rommet.

Hva er en luftavfukter og hvordan fungerer den?

En luftavfukter er en enhet som brukes til å redusere fuktighet i luften i et rom eller et område. Den fungerer ved å trekke inn fuktig luft og fjerne fuktigheten fra luften, og deretter blåse ut tørrere luft. En avfukter vil redusere fuktigheten i kjelleren din og dermed redusere risikoen for mugg og råte.

Den vanligste typen avfukter er luftavfukter med kompressor. Denne kompressoren er i prinsippet samme type kompressor som du finner i kjøleskap, frysebokser og varmepumper. Kompressoren lager en kald flate inne i avfukteren. Den varme luften fra rommet utenfor avfukteren blåses gjennom avfukteren. Når den varme luften kommer i kontakt med den kalde flaten, kondenserer fuktigheten i luften og blir til vann. Vannet samles deretter i en beholder eller dreneres ut av avfukteren.

Luftavfuktere kan være spesielt nyttige i kjellere, da disse områdene ofte er utsatt for høy luftfuktighet. Høy luftfuktighet kan føre til mugg og råte, som kan være skadelig for både helsen din og hjemmet ditt. En luftavfukter kan også bidra til å redusere lukt og forbedre luftkvaliteten i kjelleren din.

Det er viktig å merke seg at luftavfuktere fungerer best ved temperaturer over 15 grader Celsius og at de kan bruke mye strøm. Det er derfor viktig å velge en avfukter som passer til størrelsen på området som skal avfuktes og å følge produsentens instruksjoner for bruk og vedlikehold.

Hvordan velge riktig luftavfukter for kjelleren?

En luftavfukter kan være en god investering for å holde fuktigheten i kjelleren på et optimalt nivå, men det er viktig å velge riktig type og størrelse av avfukter for ditt behov. Her er noen viktige faktorer å vurdere når du velger en luftavfukter for kjelleren din:

 • Kapasitet: Det er viktig å velge en luftavfukter med tilstrekkelig kapasitet for størrelsen på kjelleren din. En tommelfingerregel er å velge en modell med kapasitet på minst 10 liter per dag for et rom på opptil 100 kvadratmeter. Men det kan være lurt å velge en større modell for å være sikker på at den kan håndtere fuktigheten i rommet. Arida Pro S25 Light er en modell som kan være et godt alternativ for mange kjellere.

 • Type: Det finnes to hovedtyper av luftavfuktere: kondensavfuktere og rotoravfuktere. Kondensavfuktere fungerer best i temperaturer over 15°C, mens rotoravfuktere fungerer bedre i alle temperaturer. Sorpsjonsavfuktere kan være spesielt effektive i lave temperaturer, da de kjører fuktig luft ut av huset gjennom en slange.

 • Størrelse: Det er viktig å velge en luftavfukter som passer til størrelsen på kjelleren din. En modell som er for liten vil ikke kunne håndtere fuktigheten i rommet, mens en modell som er for stor kan være unødvendig og dyr i drift.

 • Strømforbruk: Det er viktig å vurdere strømforbruket når du velger en luftavfukter. Kondensavfuktere bruker mer strøm enn rotoravfuktere, men kan være billigere i innkjøp. Det kan være lurt å velge en modell med lavt strømforbruk for å holde driftskostnadene nede.

 • Støy: Kjelleren er sannsynligvis et sted hvor du ønsker å tilbringe tid uten å bli forstyrret av støy fra en luftavfukter. Velg derfor en modell med lavt støynivå.

 • Funksjoner: Det kan være lurt å velge en luftavfukter med ekstra funksjoner som hygrostat, ionisering, eller display for å få bedre kontroll over fuktigheten i rommet.

 • Design: Velg en luftavfukter med et design som passer inn i kjelleren din og som er enkel å plassere og bruke.

Det er også viktig å merke seg at en luftavfukter ikke nødvendigvis vil løse alle fuktproblemer i kjelleren din. Det kan være nødvendig å ta ytterligere tiltak som å tette sprekker og lekkasjer eller å installere en ventilasjonsvifte for å forbedre luftsirkulasjonen.

For kjellere anbefales henholdsvis Arida S25 Pro Light (25 liter per døgn) og Arida S35 Pro Light (35 liter per døgn), men det kan være lurt å kontakte en ekspert for å få hjelp til å velge riktig avfukter for ditt behov.

Hvordan bruke en avfukter i din kjeller?

En luftavfukter kan være en effektiv løsning for å fjerne fuktighet og mugglukt fra kjelleren din. Her er noen tips om hvordan du kan bruke en luftavfukter i din kjeller:

 • Plasser luftavfukteren i et sentralt område i kjelleren. Det kan være lurt å plassere den i nærheten av en stikkontakt.
 • Sørg for at luftavfukteren er riktig dimensjonert for størrelsen på kjelleren din. En for liten avfukter vil ikke kunne fjerne nok fuktighet, mens en for stor avfukter vil være unødvendig dyr i drift.
 • Bruk en hygrostat til avfukteren. Dette vil sikre at fuktigheten i kjelleren din holdes på et lavt nivå, men at maskinen ikke går unødvendig mye og bruker for mye strøm.
 • Hvis avfukteren har en vanntank, må du tømme den regelmessig. Hvis vanntanken blir full, vil avfukteren slutte å fungere. Dette slipper du ved å bruke en sorpsjonsavfukter som vil sende fuktig luft ut av bygget.
 • Rengjør avfukteren regelmessig. Dette vil sikre at den fungerer optimalt og forlenge levetiden. Bytt filteret ved behov og sørge for at den er støvfri inni. Det er som regel raskt å gjøre.

En avfukter kan også brukes til å tørke klær. Hvis du har en avfukter i kjelleren, kan du henge klærne på et tørkestativ eller en snor i nærheten av maskinen. Dette vil hjelpe til med å tørke klærne raskere og redusere fuktigheten i kjelleren.

Husk at en avfukter ikke er en erstatning for riktig drenering og ventilasjon. Hvis du har problemer med fukt i kjelleren, bør du vurdere å forbedre dreneringen rundt huset og sørge for god lufting i rommet. Sprekker i gulvet eller veggene kan også føre til fuktproblemer, så det kan være lurt å sjekke for slike problemer og reparere dem om nødvendig.

Hvis du har en krypkjeller som ikke brukes som oppholdsrom, kan det være lurt å installere en avfukter med en vannbeholder som kan tømmes manuelt. Dette vil hjelpe til med å redusere fuktigheten i rommet og forhindre mugg og råte. Hvis du bruker krypkjelleren som et oppholdsrom, bør du vurdere å installere en sorpsjonsavfukter som vil sende fuktig luft ut av bygget og holde fuktigheten på et lavt nivå.

Med disse tipsene kan du bruke en avfukter effektivt i din kjeller for å redusere fuktighet og mugglukt.

Fordeler ved å bruke en avfukter

En avfukter kan være en viktig investering for å bekjempe fuktproblemer i kjelleren din. Her er noen fordeler ved å bruke en avfukter:

 • Redusere fuktighet: En avfukter kan redusere fuktigheten i kjelleren din ved å trekke ut fuktighet fra luften. Dette kan forhindre mugg- og muggsoppvekst, som kan føre til helseproblemer og skade på bygningen og interiøret.

 • Forbedre luftkvalitet: En avfukter kan forbedre luftkvaliteten i kjelleren din ved å fjerne fuktighet og redusere mengden av allergener og andre forurensninger som kan være til stede i luften.

 • Forebygge skader: Fuktighet kan føre til skade på bygningen din, inkludert rust, korrosjon og råte. En avfukter kan bidra til å forhindre disse problemene ved å redusere fuktigheten i kjelleren din.

 • Forbedre energieffektiviteten: En avfukter kan redusere fuktigheten i kjelleren din, noe som gjør det enklere å varme opp eller kjøle ned rommet. Dette kan bidra til å forbedre energieffektiviteten i hjemmet ditt.

 • Filtrere partikler i luften: Gode avfuktere har et filter som kan filtrere ut uønskede partikler, støv og annet fra luften. Dette kan bidra til å forbedre inneklimaet og redusere risikoen for allergi.

Det er viktig å velge en avfukter som passer til størrelsen på kjelleren din, og som har tilstrekkelig kapasitet til å takle fuktighetsnivået. En sorpsjonsavfukter kan være et godt valg for kjellere med høyt fuktighetsnivå, mens en kompressorbasert avfukter kan være tilstrekkelig for mindre kjellere.

Oppsummering

En luftavfukter kan være en effektiv løsning for å bekjempe fuktproblemer i kjelleren. Ved å redusere fuktigheten i luften, kan man forhindre mugg- og råteskader, samt forbedre inneklimaet i hjemmet.

Det finnes flere modeller avfuktere på markedet, og det er viktig å velge en som er best egnet til ens behov. En sorpsjonsavfukter er en effektiv løsning for å tørke ut store områder, samt ha mer vedlikeholdsfri drift. Mens en kompakt avfukter kan være mer passende for mindre rom som et enkelt bad der man bare skal tørke klær.

Når man velger en avfukter, bør man også vurdere faktorer som strømforbruk, støynivå, funksjonalitet og temperaturen i rommet der den skal virke. Noen avfuktere har ekstra funksjoner som turbotørr, auto-off, tidtakere og skjermer. I tillegg må man absolutt se på hvilken temperatur som er i rommet. En avfukter med tørkerotor er oftest bedre enn en med kompressor.

En luftavfukter er en enkel og effektiv måte å kontrollere fuktigheten i luften på, og kan brukes i alle rom i hjemmet. Hvis man har en fuktig kjeller som skal brukes til oppbevaring, kan en luftavfukter være en god midlertidig løsning mens man planlegger mer omfattende inngrep som drenering og isolasjon av grunnmur.

Fordelene med en luftavfukter inkluderer å redusere risikoen for mugg- og råteskader, forbedre inneklimaet og enkel bruk. Det er viktig å velge en avfukter som passer til ens spesifikke behov og faktorer som strømforbruk, støynivå og funksjonalitet må vurderes. Hvis man ønsker profesjonell hjelp med montering, kan man finne dyktige montører over hele Norge.

Vi kan beregne rett modell og også montere for deg hvis du vil

Skadedyrkontroll.no tilbyr ekspertise når det gjelder å beregne hvilken luftavfuktermodell som passer best for deg. De gir også anvisninger om hvor og hvordan den skal monteres. Hvis du ønsker, kan de også komme til deg og montere den for deg. Ta kontakt med skadedyrkontroll.no for å få hjelp til å velge riktig luftavfukter og få den montert på riktig måte for å løse dine problemer.

Ofte stilte spørsmål

Hvor bør en avfukter plasseres i kjelleren?

En avfukter bør plasseres i en sentral del av kjelleren, helst nær områder med høy fuktighet. Det kan være lurt å plassere den i nærheten av en avløpsledning eller et sted der den kan kobles til en slange for kontinuerlig drenering.

Hvor lenge kan en avfukter stå på?

En avfukter kan stå på så lenge det er nødvendig for å oppnå ønsket fuktighetsnivå. De fleste avfuktere har innebygde fuktighetssensorer som slår av maskinen når fuktigheten når ønsket nivå. En slik fuktighetsmåler kaller vi hygrostat. Den fungerer som en termostat, men i stedet for å regulere varmen regulerer den relativ luftfuktighet.

Er det farlig med høy luftfuktighet i kjelleren?

Ja, høy luftfuktighet i kjelleren kan føre til mugg, råte og andre helseproblemer. Det kan også føre til skade på bygningsmaterialer og møbler. I tillegg er det ikke godt for mennesker å oppholde seg der over lengre tid.

Hvilken avfukter egner seg best for en kald kjeller?

En avfukter med lav temperaturfunksjon er ideell for en kald kjeller. Dette vil sikre at avfukteren fungerer effektivt selv ved lave temperaturer. Vi leverer kun avfuktere som fungerer godt også i lave temperaturer.

Hva er forskjellen mellom en avfukter med slange og en vanlig avfukter?

En avfukter med slange kan kobles til en avløpsledning eller en dreneringspumpe for kontinuerlig drenering, mens en vanlig avfukter må tømmes manuelt når tanken er full. Men mange profesjonelle avfuktere har i stedet et rør ut til luften utenfor huset, og gjennom den sender den ut fuktig luft. Den tørre luften returneres inn i rommet.

Hvordan velger jeg riktig avfukter for min kjeller?

Det er viktig å velge en avfukter som er dimensjonert for størrelsen på kjelleren din og fuktighetsnivået du ønsker å oppnå. Det er også viktig å velge en avfukter med riktig funksjonalitet, for eksempel lav temperaturfunksjon eller kontinuerlig drenering.

Ta kontakt med oss i skadedyrkontroll.no for hjelp med å beregne hvilken avfukter du trenger. Vi kan også montere dersom du ønsker hjelp med å montere luftavfukter i kjelleren din.